Hoe we de medewerkers van Crataegus Woonzorg meer eigenaarschap leerden nemen

Vraag: kunnen jullie het verloop binnen onze zorgorganisatie verlagen en onze medewerkers stimuleren om meer eigenaarschap te tonen en het onderling feedback geven te verbeteren

Oplossing: we creëerden een maatwerktraject om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten. Het traject bestond uit het vaststellen van kernwaarden en identiteit, individuele gesprekken, drie groepssessies en borging.

Crataegus Woonzorg bestaat ruim twee jaar en is in die tijd flink gegroeid. Een goed teken, maar de snelle groei zorgde ook voor meer complexiteit. Zo kregen oprichters en directeuren Marinka van den Hazelkamp en Eddy van Gool voor het eerst te maken met personeelsverloop en interne strubbelingen. Ze merkten dat de medewerkers soms moeite hadden met het tonen van eigenaarschap en het geven van onderlinge feedback. Met een traject om de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers te vergroten voegden we de drie vraagstukken samen.

Maar voordat we het programma creëerden, adviseerden we om een subsidieaanvraag bij het ESF (Europees Sociaal Fonds) in te dienen om het traject te bekostigen. Uiteraard hielpen we ook met de aanvraag, want dat vergt een hoop administratief werk. Toen de subsidie eenmaal binnen was, gingen we van start. Marinka vertelt hieronder hoe ze het traject heeft ervaren.